لوگو حجاب فاطیما

09058811000

حجاب در نماز

میزان پوشش واجب در هنگام نماز

حجاب در هنگام نماز

بسیار محتمل است که در هنگام نماز و استفاده از چادر نماز ساده ایرانی، بخشی از مو و یا دست و … بانوی نمازگزار مشخص شود. و یا پارچه چادر بدن نما باشد و در اصطلاح کمی سایه بیاندازد. همه این موارد از جمله مسائل مهم و حائز اهمیت در احکام میزان پوشش واجب در نماز به شمار می روند که در این مطلب به بررسی و شرح آن خواهیم پرداخت.

ضمن اینکه هر زن و یا مرد مسلمانی با آگاهی و اشراف بر این احکام می تواند موارد و سوالاتی از ای قبیل را به سهولت پاسخ دهد تا نماز وی دارای ایراد و مشکل نباشد.

درآمدی بر موضوع حجاب

واژه لغوی حجاب به معنای پرده و حاجب است. به بیان دیگر چیزی که بین دو جسم واقع می شود و مانع آن ها می گردد. حجاب به معنای حائل دو چیز است که میان آن ها فاصله می اندازد. بنابراین می توان اینطور نتیجه گیری نمود که بر اساس نظریات محققان و مفسران حجاب به معنای پوشش زنان، مسئله ای است که امروزه و در عصر ما به وجود آمده است. اصطلاح جدید که در گذشته به کار نمی رفت و اگر لازم بود تا پوشش زنان و یا مردان اشاره ای گردد؛ از واژه ” ستر ” به جای واژه ” حجاب ” استفاده می شد.

حجاب در اسلام

مسئله حجاب و همچنین لزوم پوشش زنان در برابر مردان نامحرم از موضوعات بسیار مهم و حائز اهمیت در دین اسلام به شمار می رود. به همین دلیل است که در برخی از آیات قرآن کریم نیز به وضوح به مسئله حجاب و همچنین میزان پوشش زنان در مقابل نامحرم، نکاتی بیان شده است که امروزه با تفسیر و تشریح علمای بزرگ دین، از این نکات تحت عنوان احکام قرآنی در باب حجاب زنان یاد می شود. همچنین حجاب در هنگام نماز نیز هم برای مردان و هم برای زنان در اسلام مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.

نتیجه رعایت حجاب نیز در قرآن اینطور بیان شده است که موجب رشد و تعالی شخصیت زنان در جامعه و همچنین در محیط خانه و خانواده می گردد. به همین دلیل است که مسئله حجاب زنان در برابر مردان بیگانه و نامحرم تا این اندازه در آموزه های اسلامی و احکام قرآنی، مورد تایید و سفارش قرار گرفته است. بنابراین می توان اینطور بیان نمود که واجب شدن حجاب زنان در هنگام نماز و یا در مواقعی غیر از خواندن و به جا آوردن نماز، از جمله نکاتی است که بسیار سفارش شده است.

آیا حجاب در هنگام نماز به معنای حجاب در برابر پروردگار است؟

زمانی که به مسئله حجاب و پوشش زنان می پردازیم، وجوب و لزوم آن را در رابطه با پوشش هرچه تمام تر در برابر مردان نامحرم بیان می نماییم. ولی در این زمان این سوال بزرگ پیش می آید که آیا لازم است که بانوان در برابر خداوند نیز حجاب داشته باشند؟ اگر خیر پس چرا لازم است تا در هنگام نماز چادر نماز بر سر داشته باشیم و یا نکاتی از قبیل بدن نمایی چادر نماز و ساتر بودن چادر و … را رعایت نماییم.

در پاسخ به این سوال مهم باید اینطور بیان کنیم که، خداوند بزرگ در همه حال بر هر چیز آگاه و بینای مطلق ست. بنابراین هیچ چیز نمی تواند به عنوان حجاب در برابر پروردگار به شمار رود. خداوند از همه چیز در همه حال با خبر است. بنابراین پوشیده بودن و یا نبودن در هنگام نماز و یا حجاب نمازگزار در برابر پروردگار معنایی ندارد. اما از آنجایی که انسان در هنگام نماز در برابر معبود و خالق خود می ایستد بنابراین لازم است تا مناسب ترین و بهترین لباس خود ار از هر لحاظ بر تن داشته باشد.

منظور از لباس نماز مناسب چیست؟

مناسب ترین لباس نماز برای زن مسلمان در هنگام نماز، لباس کامل است. منظور از لباس کامل نیز چادر نماز و یا هر لباس دیگری است که نشانی از عفت و پاکدامنی او باشد و بهترین حالت روحی و معنوی را منعکس نماید. این مورد در رابطه با حجاب مردان نیز به همین صورت می باشد. به این معنا که نماز خواندن مردان با بدن عریان نیز باطل است. بنابراین لازم است تا حجاب مردان در نماز نیز به گونه ای باشد که بهترین حالت وی را در برابر پروردگار به نمایش بگذارد.

لباس نمازگزار

در غیر اینصورت نه تنها موجب بی احترامی و توهین به ساحت مقدس پروردگار است؛ بلکه از تعالی و رشد معنوی فرد نمازگزار نیز جلوگیری می نماید. تنها چنین لباس عبادتی شایسته حضور در پیشگاه پرودگار می باشد؛ که با خضوع کامل و احترام به پرورگار سازگاری دارد.

بیشتر بخوانید : هر آنچه نیاز است تا درباره چادر نماز بدانید

از سوی دیگر می توان اینطور بیان نمود که رعایت حجاب در نماز برای هر زن و مرد مسلمان علاوه بر اینکه نوعی تمرین مستمر جهت رعایت حجاب در موارد دیگر است؛ نماز خواندن در مکان های عمومی نیز حجاب کاملی را می طلبد؛ که موجب مصون ماندن از نگاه دیگران می باشد که حفظ آرامش را در پی خواهد داشت.

مقدار واجب پوشش زن در حال نماز

بر هر بانوی مسلمان نمازگزار واجب است که در هنگام نماز لباسی بر تن داشته باشد که تمام بدن و حتی موی وی پوشیده باشد. بنابراین لازم است تا اگر از چادر نماز استفاده می کند، به میزان کافی و لازم بلند باشد که تمام حجم بدن را پوشش دهد.

 قسمت هایی از بدن زن نمازگزار که پوشاندن آن ها واجب نیست

لازم است تا چادر نماز شما همه قسمت های بدن را به جز گردی صورت و دست ها و پا ها را تا مچ بپوشاند. در اینجا منظور از گردی صورت همان مقداری می باشد که در هنگام وضو شسته می شود.

احکام بدن نمایی چادر نماز

پوشیدن چادر نماز در هنگام نماز علاوه بر اینکه پوشانندگی همه قسمت های بدن را تامین می نماید؛ لازم است تا ضخامت پارچه چادری نیز تا حدی باشد که بدن و موی انسان از آن پیدا نباشد. به عبارت دیگر لازم است تا چادر نماز ساتر باشد.

بیشتر بخوانید : بدن نمایی چادر نماز

از سوی دیگر نباید جنس پارچه چادر و یا چادرنماز به گونه ای باشد که حجم بدن را نمایش دهد. برخی از پارچه های چادر و یا مدل چادر نماز که به بدن نمازگزار می چسبد و یا چادر دوخته شده در مدل خاصی که حجم بدن را نمایان می کند؛ برای خواندن نماز مشکل دارد و می تواند نماز شما را دارای ایراد نماید.

بنابراین می توان اینطور نتیجه گیری نمود که چادر نمازی که برای خواندن نماز استفاده می نمایید از لحاظ پوشانندگی، می بایست سه شرط اصلی و اساسی را داشته باشد:

1-     خود چادر نماز به گونه ای باشد که تمام قسمت های بدن را بپوشاند؛ به اندازه کافی بلند باشد.

2-     ساتر باشد؛ به بیان دیگر استفاده از چادر نماز بدن نما برای به جا آوردن نماز مشکل دارد.

3-     حجم بدن را نمایان نکند؛ به این معنا که برش چادر و یا پارچه آن به گونه ای نباشد که حالت فرم اندام را نمایش دهد.

بیشتر بخوانید : راهنمای خرید چادر نماز

حجاب واجب در هنگام نماز؛ کمیت و کیفیت

به طور کلی حجاب در نماز دارای زوایای متعددی است که لازم است تا هر زن محجبه مسلمان به آن توجه کافی داشته باشد. به این صورت نمازی بدون ایراد و مشکل به جا آورده می شود که انشاا… در پیشگاه پروردگار نیز مقبول خواهد بود. اما در مجموع می توان اینطور بیان نمود که مسئله حجاب واجب در هنگام نماز در دو زمینه کلی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد؛ که عبارت است از : 1- مقدار پوشش در هنگام نماز؛ 2- ساتر بودن لباس نمازگزار

حجاب در نماز

میزان پوشش و مقدار حجاب زنان در نماز

پوشش واجب برای زن مسلمان در حال نماز، پوشاندن تمام بدن وی می باشد. حتی موی سر بانوی محجبه نیز لازم است تا در نماز به طور کامل پوشانده شود. اما دست ها و پاها و تا مچ و گردی صورت نیازی به پوشاندن ندارد. در این حالت به دلیل اینکه شخص نمازگزار یقین نماید که میزان حجاب واجب و لازم را رعایت نموده است؛ مقداری از اطراف صورت و کمی پایین تر از مچ ها و گردی صورت نیز پوشانده می گردد. در این میان چند استفتا از مراجع عظام تقلید نیز وجود دارد که احکام پوشش در هنگام نماز با چادر نماز و یا لباس حجاب مناسب بیان می نماید.

بیرون ماندن بخشی از موی سر در هنگام نماز

اکثر مراجع به این موضوع اشاره نموده اند که اگر در حین نماز توجه بیرون ماندن موی از چادر خود شدید؛ لازم است تا بلافاصله آن را بپوشانید. البته این به شرطی است که پوشاندن مو زیاد زمان نبرد. در این حالت نماز صحیح است. حتی اگر پس از نماز نیز متوجه بیرون ماند مو از چادر گردد؛ نماز وی صحیح خواهد بود.

نماز با مانتو

در بسیاری از مواقع به دلیل شرایطی که وجود دارد؛ این موضوع پیش می آید که با مانتو و یا شال و روسری به نماز خواندن بپردازیم. اما سوال مهمی که در اینجا پیش می آید این است که نماز خواندن با مانتو و روسری چه حکمی دارد؟

مسئله مهم در این زمینه میزان پوشش واجب در هنگام نماز است؛ به طوری که شرایط لباس نمازگزار به طور کامل در آن رعایت شود و تمام بدن وی به جز قسمت های غیر ضروری پوشانده شود. بنابرای پوشیدن مانتو و یا هر لباس نماز مناسب دیگر می تواند امکان نمازی بدون ایراد را برای بانوان مسلمان فراهم نماید. گرچه واضح است که پوشیدن چادر نماز در هنگام نماز خواندن برای رعایت حجاب کامل تر، آسان تر می باشد.

ساتر بودن لباس نماز

همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم؛ لازم است تا پارچه لباس نماز از لحاظ ضخامت و نازکی به گونه ای باشد که مویی انسان در آن پیدا نباشد. به علاوه اینکه لازم است ا حجم و فرم بدن وی نیز در آن مشخص و نمایان نباشد.

اشتراک گذاری :

عضو خبرنامه شوید

با عضویت در خبرنامه فاطیما، از  تولید جدیدترین محصولات، تخفیفات، ترند ها و همچنین اخبار روز دنیای مد اسلامی مطلع شوید.

قوانین

دیدگاهتان را بنویسید

بیشتر بخوانید